AK Parti olarak, ceza infaz kurumlarını başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, Uluslararası sözleşmelerin belirttiği standartlara uygun hâle getirdiklerini ifade eden Milletvekili Yurdunuseven TBMM’de yaptığı konuşmada, “Aralık 2023 tarihi itibariyle ülkemizde 405 ceza infaz kurumu bulunmakta olup, barınma kapasitesi 297 bin 200’dür. Kurumlarımızda Aralık 2023 itibarıyla 283 bin 819 hükümlü–tutuklunun barındırılması sağlanmaktadır. Bugün itibariyle ceza infaz kurumlarında 982 tutuklu, 2.325 hüküm özlü, 11 bin 265 hükümlü olmak üzere toplam 14 bin 572 Fetö/Pdy terör örgütü mensubu bulunmaktadır. AK Parti olarak, ceza infaz kurumlarını başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, Uluslararası sözleşmelerin belirttiği standartlara uygun hâle getirdik. Ceza infaz sisteminde tutuklu ve hükümlülerin haklarını koruyacak gerekli tüm tedbirleri aldık. Bu sayededir ki geçmişte ülkemizi mahcup eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları artık tarihe karışmıştır. Ceza infaz kurumlarında, koğuş sisteminden oda sistemine geçilmek suretiyle gerçekleştirilen fiziksel dönüşüm, mekanik, fizikî ve elektronik güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi, ceza infaz kurumları personel eğitim merkezlerinin açılması ve bu yolla personele hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim verilmesi imkânları geliştirilmiştir. Adalet Bakanlığımız tarafından Ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin mesleki yeterliliğinin artırılması için dünya standartlarında 5 eğitim merkezi kurulmuştur diye konuştu.
DARBE YILLARINA TANIKLIK EDEN CEZAEVLERİNİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRDÜK
2022 yılından bu yana 166 yeni ceza infaz kurumu inşa ettiklerini belirten Yurdunuseven, “Hükümete geldiğimiz 2002 yılından bu yana Adalet Bakanlığımız tarafından 166 adet Avrupa Birliği normlarına uygun yeni ceza infaz kurumu inşaatı tamamlanarak, 138 bin 500 kişilik kapasite artışı sağlanmıştır. İnfaz rejimine uygun olmayan, yeterli eğitim ve iyileştirme çalışması yapılamayan, çok eski yapılardan oluşması ve bazılarının taş bina olması nedeniyle fiziki kapasitesi yetersiz olan 301 ceza infaz kurumu da kapatılmıştır. Yine, herkesin malumudur ki infazlara ve mahkûm isyanlarına tanıklık eden, darbe yıllarının acılarının yaşandığı cezaevleri de AK Parti dönemlerinde müzeye dönüştürülmüştür” dedi.
179 BİN 35 HÜKÜMLÜ SINAVLARA GİRDİ
Ceza infaz kurumlarında her kademede eğitime devam eğitim ve öğretime önem verdiklerinin altını çizen Yurdunuseven, “Temel okuma yazma eğitimlerinden başlayarak yükseköğrenim de dahil olmak üzere her kademede eğitim-öğretim çalışmalarına önem veriyoruz. 2023 yılı içerisinde ceza infaz kurumlarında toplam 59 bin 969 kişi eğitimine devam etmektedir. 59 bin 112 hükümlü ve tutuklu ceza infaz kurumları vasıtasıyla öğrenimlerine başlamış veya pasif öğrencilikleri aktif hale getirilmiştir. 857 hükümlü ve tutuklu eğitimine devam ederken bir ceza infaz kurumuna giriş yapmıştır. Ceza infaz kurumlarımızda açılan okuma yazma kurslarında 2023 yılı içerisinde 998 kurs açılmış olup 2 bin 505 hükümlü ve tutuklu başarılı olarak okuryazar hale gelmiştir. Hükümlü ve tutukluların mesleki, manevi, sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerinin sağlanması amacıyla 2023 yılı içerisinde 8 bin 452 kurs açılmış olup 56 bin 572 hükümlü ve tutuklu kursları başarı ile tamamlamıştır. 2023 yılı içerisinde ÖSYM tarafından yapılan sınavlarına 29 bin 238, Üniversiteler tarafından yapılan sınavlara 20.048 ve MEB tarafından yapılan sınavlara 129 bin 749 hükümlü ve tutuklu katılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda elde edilen en önemli kazanım, insan onuruna yakışır şartlarda, temel hak ve özgürlüklerin daha çok gözetildiği bir ceza infaz sisteminin yaygınlaştırılması ve bu konudaki tüm
200’DEN FAZLA MESLEK DALINDA İŞBAŞI MESLEK EĞİTİMİ VERİLİYOR
366 işyurdu müdürlüğünde faaliyet gösteren İşyurdu atölyelerinde 200’den fazla meslek dalında işbaşı meslek eğitimi verildiğini söyleyen Yurdunuseven, “Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu, hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere kurulmuş Adalet Bakanlığına bağlı bir kurumdur. 2023 Kasım sonu itibarıyla toplam 366 işyurdu müdürlüğünde faaliyet gösteren İşyurdu atölyelerinde gıdadan, tarım ve hayvancılığa; mobilyadan el sanatlarına; tekstilden hazır giyime; metal işlerinden inşaat ve onarım işlerine kadar 200’den fazla meslek dalında işbaşı meslek eğitimi verilmektedir. Bu çalışmalarda yerli ve milli üretimin desteklenmesi konusuna önem verilmektedir. Bunun yanı sıra hayvancılık faaliyetlerinde de yerli hayvan ırkları tercih edilmekte, bu ırkların korunması ve geliştirilmesi sağlanmakta, bölge üreticilerine örnek ve destek olunmaktadır. Hayvancılık alanında Niğde ve Dalaman Açık Ceza İnfaz Kurumları İşyurdu Müdürlükleri bünyesinde toplam 2 bin 350 hayvan kapasiteli entegre büyükbaş süt hayvancılığı tesisleri tamamlanma aşamasında olup, 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Değişik coğrafyalara sahip birçok açık ceza infaz kurumu işyurdu müdürlükleri bünyesinde toplamda 159 bin 494 metrekare alanda seracılık faaliyetleri de yapılmaktadır” dedi.
70 BİNİN ÜZERİNDE EĞİTİM MATERYALİ HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARCA ÜRETİLİYOR
2023 Kasım ayı sonu itibarıyla ceza infaz kurumlarında açılan mesleki eğitim merkezi sayısının 45’e ulaştığının bilgisini veren Milletvekili Yurdunuseven, “Milli Eğitim Bakanlığımız ile Adalet Bakanlığımız arasında imzalanan "Özel Eğitim Materyalleri Üretim Projesi" protokolü kapsamında; Özel eğitim sınıflarının ihtiyacı olan 70 binin üzerinde eğitim ve öğretim materyali, hükümlü ve tutuklularca işyurtlarında üretilmektedir. Böylelikle yurtdışından temin edilen özel eğitim materyallerine olan ihtiyaç azalacaktır. Bu düşüncelerle 2024 bütçemizin tüm ülkemize hayırlı olmasını, hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyor, Bütçenin hazırlanmasında emeği geçen tüm personele ve Plan Bütçe Komisyonundaki tüm Milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. >>İZZET IŞIK