Son yıllarda üretimi ve tüketimi hızla artan bir lahanagil sebzesi olan brokoli, ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alıyor. 2022 yılından itibaren desteklenen proje kapsamında ekimi yapılan brokoli de üreticinin yüzü güldü. 2024 Yılı Temmuz Ayının 3. Haftasında toprakla buluşan fideler Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın da katıldığı etkinlikte hasat edildi. 

200 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Projede çiftçilere fide dağıtımı Sinanpaşa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 2022 yılında 11 dekarlık alanda %75, 2023 yılında 60 dekarlık alanda %75, 2024 yılında ise %60 hibeli desteklenerek toplamda 200 dekarlık alana ulaşmıştı. Proje ile birlikte türeticilere toplamda 369 bin adet fide dağıtımı yapılmış oldu. Her yıl ekim alanı artan brokoli de verim de oldukça yüksek. Hem üreticiler hem de alım yapan tüccarların yoğun ilgi gösterdiği brokoli, bölge halkının da geçim kaynağı oldu.

ÜRETİLEN ÜRÜN BÜYÜKŞEHİRLERE GİDİYOR

İlçede ana ürün olarak yetiştirilen, tarımsal ürünlerden sonra ikinci ürün ekilişi önceki yıllarda hane ihtiyacı kadardı.  Son yıllardaki brokoli fide desteklemeleriyle birlikte üreticiler hane ihtiyacı üretimden büyük çaplı üretime döndü. Üreticinin en büyük kaygılarından biri olan pazar durumu, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün de destekleriyle ortadan kalktı. Hasat edilen ürünler, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere sevk ediliyor. 2024 Yılı üretim sezonunda tarlada 25 TL/Kg olarak başlayan fiyat bugün itibariyle 30 TL/Kg’ ye ulaşırken, ana ürün hasat edildikten sonra yan sürgünlerden gelen boyut ve ağırlık olarak az olan ürünlerin de 15-20 TL aralığında satılması bekleniyor.

7,5 MİLYON GİRDİ SAĞLAYACAK

Artuk şirketler grubu, Çakırköyspor’a sponsor oldu Artuk şirketler grubu, Çakırköyspor’a sponsor oldu

200 dekara ulaşan ekiliş alanıyla birlikte 300 ton rekolte beklenen brokoliden ilçe ekonomisine 2 ay gibi kısa bir sürede 7,5 Milyon TL net girdi sağlanacak. Projede hedef 2025 yılı üretim sezonuna ‘’Hedef 1 Milyon Fide ‘’ile başlayıp ekiliş alanını 500 dekara çıkarmak. Üreticileri tarlada ziyaret eden ve hasada da eşlik eden Vali Yiğitbaşı, toprağı işleyen ve üretime destek olan tüm üreticilere teşekkür etti. Üreticilerle sohbet de eden Vali Yiğitbaşı, tarlanın yanı başında hasat molası için hazırlanan meşhur katmerden de ikram etti. >>İZZET IŞIK

Editör: GURBET TINAS