Jeotermal Merkezi Isıtma Sistemleri İstişare Toplantısı AFBEL Otel’de yapıldı. Toplantıya katılım sağlayan Başkan Mehmet Zeybek şehrin jeotermal enerji kapsamında yaptığı yatırımları anlatarak toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Polis kadına şiddete karşı stant açıp, bilgilendirme yaptı Polis kadına şiddete karşı stant açıp, bilgilendirme yaptı

AFYONKARAHİSAR'IN JEOTERMAL ENERJİDE POTANSİYELİNE DİKKAT ÇEKTİ

Afyonkarahisar’ın jeotermal kaynak bakımından dikkat çeken şehirlerin başında geldiğine dikkat çeken Başkan Zeybek; “ İç Anadolu’yu Ege’ye Ege’yi İç Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Marmara’ya bağlayan yolların kesiştiği dört yol kavşağında olan bir ilçesi ile diğer ilçesinin uzaklığının 250 km olduğu, çok geniş coğrafyaya oturan bir Anadolu şehriyiz. 17 ile 1 ila 3 buçuk saatlik mesafede olan merkezi konumda bir şehir. Demir yollarında dörtyol kavşağındayız. 27 bin yatak kapasitesine sahip termal otellerin olduğu, 30 bine yakın konutun Jeotermal Kaynakla ısınma ve enerji ihtiyacının karşılandığı Afyonkarahisar, seracılık alanında da jeotermal kullanan bir yer.  Aynı zamanda Gastronomi şehriyiz. 600’e yakın yöresel lezzetimiz var. 39 lezzetimiz Türk Patent Enstitüsünden tescil aldı. 600’ün üzerinde Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş tarihi konakların olduğu tarihi milattan önce 3 bin yılına kadar dayanan kadim bir şehiriz. Türkiye yumurta borsasını belirleyen şehiriz. Kurtuluşun başkentiyiz. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren tarihi dokuya önem vererek konaklarımızın 300 tanesinin sokak sağlıklaştırmasını tamamlayarak turizme açtık. Kaplıcalarımız ile sağlık turizminde de ön plandayız. Sadece burası değil, Sandıklı, Gazlıgöl, Bolvadin de hemen hemen ilçelerimizin birçoğunda termal su var."

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN ÇEVRECİ TESİSLERİMİZ VAR

Başkan Zeybek; "Türkiye’nin en büyük sağlık endüstri bölgesi hedefi ile oteller bölgemizde 850 bin metrekarelik bir alanda Valiliğin ve Belediyenin  de ortak olduğu Sağlık Endüstri Bölgesi kurduk. Yaklaşık 3 milyon metrekareye yakın bir alanda Jeotermal Seracılık bölgesi oluşturuyoruz. Yeni başladık, sondajları yapılıyor. Şehrimize baktığımızda 17 ilçe 420 köy 43 beldenin faydalandığı Katı Atık Bertaraf Tesisimiz var. Atıklar toplanarak bu merkezimizde ayrıştırılıyor. Doğaya zarar vermeden çevreci bir sistem ile atıkları ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Ayrıca 2020 yılında kurmuş olduğumuz Biyometanizasyon tesisi ile elektrik enerjisi üretiyoruz. Depolama alanlarından alınan biyogaz ile elektrik üretiyoruz. Doğamızı, ekolojik dengeyi ve çevremizi korumak adına önemli çalışmalar yapan bu konuda da Türkiye’ye örnek olan tesislerin sahibiyiz. İleri Biyolojik Arıtma Tesisimizle birlikte atık suların arıtması yapılıyor. Ayrışma ardından kullanılabilir suyu tarım arazilerimizde kullanıyoruz.  tamamen arıtıldığı ve tarım arazilerinin sulanabileceği. Sulanabilir bileceği bir arıtma tesisine sahibiz. Tesise kurduğumuz güneş enerji santrallerimiz ile birlikte kendi elektriğimizi üretiyoruz.  Enerjiyi güneş panellerinden elde ederek sıfır maliyetle tesisimizi işletiyoruz.  Bu yüzden de bölgemizde su kullanım ücreti düşük. Vatandaşımızı mağdur etmeden kendi içinde dönen bir sistem ile güneş panellerinden aldığımız enerjiden maliyetleri karşılıyoruz. İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz bünyesinde Bölgede tek olan Atıksu Arıtma Laboratuvarını kurduk. Atık su analizleri yapılıyor. Kütahya, Uşak, Konya, Denizli gibi illerde faydalanıyor. Belediyemiz, daha temiz ve yaşanılabilir Afyonkarahisar hedefi doğrultusunda atık yönetimi faaliyetlerini en etkin şekilde sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’ye örnek olan tesislerimiz ve gayretlerimiz ile gelecek nesillere temiz ve güvenli bir çevre bırakmak için nitelikli projelere imza atmaya devam edeceğiz. Her birinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Güzide şehrimizde sizleri ağırlamaktan son derece mutluyuz. Toplantımız hayırlara vesile olsun” ifadelerini kullandı.>>FAHRİYE ÇIRACI