Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, 2024 yılı TAMP çerçevesinde bir saha ve masabaşı tatbikatı düzenlendi. Tatbikat, AFAD eğitim alanında gerçekleştirildi ve Afyonkarahisar Işıklar kasabası meydana gelebilecek olası bir 6.1 büyüklüğündeki depreme karşı alınacak önlemler ve müdahale süreçlerini kapsadı. Tatbikata Vali Kübra Güran Yiğitbaşı AFAD yöneticilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katılım sağladı. 23 kurumun katıldığı tatbikatta toplamda 1200 arama kurtarma çalışanı ve gönüllüsü görev aldı. Tatbikatta, olası afetlere karşı kriz anında yapılması gerekenler üzerine odaklanıldı. Senaryo gereği simüle edilen deprem sırasında ekiplerin koordinasyon becerileri, iletişim kabiliyetleri ve afet yönetimi süreçleri test edildi.

KOORDİNELİ ÇALIŞMALARLA DEPREMZEDELER KURTARILDI

14 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı 14 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Tatbikatta senaryo gereği kaza sonrası yanan araca itfaiye ekipleri müdahale ederek söndürdü. Araç içerisindeki yaralılar çıkartılarak hastaneye sevk edildi. Yine senaryo gereği depremde yıkılan enkazdan depremzedeler arama köpeklerinin de desteğiyle ekipler tarafından çıkartılarak güvenli alanda kurulan sahra hastanelerine götürüldü. Gaz, elektrik, su gibi arızalar ekipler tarafından koordine edilerek çözümlendi.

EKSİKLERİMİZİ GİDERMEK İÇİN TATBİKAT YAPTIK

Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, tatbikatta bin 200 çalışan ve gönüllünün sahada görev aldığını söyledi. Yiğitbaşı konuşmasına şöyle devam etti: “Tatbikatımızda tüm kurumlarımızın, vatandaşlarımızın ve basın mensuplarımızın da farkındalığını arttırmak istedik. Aynı zamanda bizim 23 tane ayrı çözüm kurumumuz var. Bunlardaki bütün gönüllülerimizin, STK’larımızın da bir uygulama yaparak çalışma alanlarıyla ilgili eksiklikleri varsa daha da iyileştirebileceğimiz noktalarımız varsa bunları çözmek adına bir araya gelerek böyle bir tatbikat yaptık. 6 ayrı ilde bölgesel olarak biz de yerel olarak hemmasa başı hem saha tatbikatı gerçekleştirmiş oluyoruz. Sabah erken saatlerde başladık, masabaşı tatbikatımıza bütün çözüm ortaklarımıza söz vererek hem 6 şubat depremlerindeki tecrübelerimizi de konuştuk. O yönde bizim böyle yerel bir afet deprem yaşamamız durumunda biraz daha somut olarak değerlendirmiş olduk. Saha tatbikatımızda 23 çözüm gurumuzdan toplamda 16 bin personelden 1200’ü sahadaydı. Her senaryo ayrı ayrı işlendi burada. Masabaşında 800 kişi ile tatbikatımızı yaptık. 90 ekibimiz var şu anda. 57 taşıtımız 57 ekipman ve 23 ana çözüm ortağımız var.”   

KOORDİNELİ HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ GÖRMÜŞ OLDUK

Tatbikatta senaryo gereği birçok sahne gördüklerini ifade eden Vali Yiğitbaşı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yüksek katlı binadan bir vatandaşımız kurtarıldı hatta onun evcil hayvanı da aynı şekilde kurtarıldı. Yine tatbikatın devamında göçük altında kalan vatandaşlarımız kurtarıldı. Diğer taraftan arama kurtarma ekiplerine yine hassas burunlu köpekler de destek verdi. Ekiplerimizin koordineli olarak birlikte hareket etmesi işbirliği içinde çalışmasının ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu bir kez daha gördük. Ben bu tatbikatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hepimizin birbirimize ne kadar ihtiyacı olduğunu ve tüm ekiplerin koordineli hareket etmesinin önemini görmüş olduk.” >> İBRAHİM ARTIÇ

Editör: GURBET TINAS