Afyon Haber

VALİ YİĞİTBAŞI, TAHKİM VE ARABULUCULUK PANELİNE KATILDI

Abone Ol

ATSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen panele Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB Uyum Merkezi Başkanı Cemil Çiçek, Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ve Mehmet Taytak, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, İdare Mahkemesi Başkanı Yasin Ayna,  panel konuşmacıları ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri katıldı.

UYUŞMAZLIKLARDA ARABULUCULUK İLK ŞART HÂLİNE GELDİ

Panelde ilk konuşmayı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Afyonkarahisar Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin geçen yıl eylül ayında açıldığını hatırlatan Serteser, “Arabuluculuk sistemi, bizim kadim kültürümüzde kendisine yer edinen; zaman geçtikçe unuttuğumuz, ancak Avrupa’daki uygulamaların ardından tekrar hatırladığımız bir kavram. Son dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde, Birliğimize bağlı Oda ve Borsalarda 100’ü aşkın Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı. Arabuluculuk, esas olarak taraflar arasında uzlaşmayı hedefleyen bir sistem. Bu yılın Eylül ayında yürürlüğe giren düzenleme ile uyuşmazlıklarda arabuluculuk ilk şart hâline geldi. İş ya da kira konusundaki uyuşmazlıklarda taraflar arabuluculuk sistemine başvurmadan mahkemeye gidemeyecek; mahkeme dosyayı incelerken arabuluculuktan yararlanılıp yararlanılmadığına bakacak. Arabuluculuk sistemine başvurulmamışsa, dava da açılamayacak. Buradan da anlıyoruz ki aslında devletimiz de tarafların önce kendi aralarında anlaşmalarından yana. Biliyoruz ki karşılıklı gönül rızasıyla atılan imzalar kadar güçlü başka bir sözleşme yoktur” dedi.

MÜHİM OLAN ANLAŞMAZLIKLARIN BARIŞ İÇİNDE ÇÖZÜLMESİ

Ardından Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB Uyum Merkezi Başkanı Cemil Çiçek konuştu. Çiçek, “Bilgi yoksa ilgi de yoktur. Bilmediğiniz şeye ilgi duymazsınız. Arabuluculuk kavramı da yeni bir kavram. Toplumun her kesiminin bu konuda bilgilenmesi gerekiyor. Bu açıdan bugünkü toplantıyı önemsiyorum. Bir toplumda kişiler kişilerle, kişilerin devletlerle anlaşmazlıkları olabilir. Mühim olan bunun asgariye indirilmesi ve barış içerisinde çözülmesidir. Anlaşmazlıkların yargı ile çözülmesi gerekiyor. Ancak yargı süreci uzun ve sıkıntılı bir süreç. Meşakkatli bir yol. Mahkeme kararlarından en azından taraflardan birisi memnun olmaz. Bu memnuniyetsizlikler de toplumda başka sıkıntılara sebebiyet verebilir. Mahkeme yoluyla sorun çözmede tüm ülkelerde sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

SAYISIZ FAYDA SAĞLAYAN BİR SİSTEM

Birlik ve beraberliğin önemine değinen ve bu noktada arabuluculuğun önemli olduğunu kaydeden Çiçek şöyle devam etti: “Tahkim ve arabuluculuk çözümleri aynen mahkeme sonuçlarını doğuran ve sayısız fayda sağlayan bir sistemdir. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki güneyimiz kaynıyor. Oradaki gelişmeler ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Doğuya bakıyoruz. Orada da aynı manzara. Kuzeyimizde de batıda da durum farklı değil. Hâlbuki bu bölgeler bizim gönül coğrafyamız. Etrafımızın her yönü ateş çemberi. Huzur ve sükûn bölgesi olarak Türkiye var. Bu coğrafya dünyada ağırlığını ne tarafa koyarsa o tarafın nüfus mücadelesi o tarafa doğru artar. Bizim bu coğrafyada varlığımızı sürdürmemiz birlik ve beraberliğimizin pekişmesine bağlıdır. İşte bu açıdan bakıldığında Uyuşmazlık çözümlerinin özünde dirlik yoktur. Menfaat çatışması, kavga vardır. Birlik ve beraberliğimizi korumanın yolu da işte bu birliği sağlamakla mümkündür. Tarafların her açıdan anlaşarak uzlaşması memleketin birliğine en büyük faydadır. Ülkemizde bir olmaya, kırgınlıkları en aza indirmeye ihtiyacımız var. Bu coğrafyada yaşamanın ön ve vazgeçilmez şartı budur” diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR’DA BU ALANDA ÖNCÜ OLMAYA HAZIRIZ

Afyonkarahisar’da kurumlar arası işbirliğinin önemine değinen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise konuşmasında, “Geçen yıl yine burada Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılışını yapmıştık. Afyonkarahisar ilk kez yapılan böyle bir panele ev sahipliği yapıyor. Bu da ayrıca mutluluk verici. Afyonkarahisar, son 10 yılda istikralı ve güçlü bir şekilde adından tüm dünyada söz ettiren bir şehir. Biz de bu şehrin yöneticileri olarak tüm kurularımızla katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sayın Çiçek arabuluculuk kavramının hem felsefi yönü hem de teorik yönünü anlattı. Bizler her ikisi içinde burada öncülük etmeye hazırız. Hem ülkemizin yeni anayasa çalışmaların mevzuat ile ilgili konularında hem de şehrimizin diğer alanlar ile ilgili ülkemize katabileceğimiz başka alanlarda öncülük ve liderlik etmeye hazırız. Kurumlar arası işbirliğinin güzel bir örneği ile bugün güzel bir panel gerçekleştiriyoruz. İnşallah burada konuşulanlar yazılı hale gelir ve tüm Türk Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri için fayda sağlar. Hukuki süreçlerdeki yığılmanın önüne geçmek, zamanda tasarruf sağlamak noktasında katkı olur. Gündeme daha fazla gelmesi ve bu konuda Türkiye çapında çalışmalar yapılması noktasında her zaman katkı sunmaya devam edeceğiz. Festivaller şehri olmanın yanında Türkiye’de uyum, işbirliği ve barışın da tesisi noktasında öncü bir şehir olduğunu vurgulamış oluruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından panele geçildi. İlk oturumda Av. Arb. Yakup Erikel moderatörlüğünde Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Çağdaş Özer Gönümüze Değin Türkiye’deki Arabuluculuk Gelişmeleri, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel Arabuluculuk ve Tahkimin Güncel Gelişmeleri ve TOBB Uyumun İşleyişi konularında sunumlar gerçekleştirdi.

İkinci oturumda ise Arb. M. Turgay Bilge moderatörlüğünde Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kılınç Ticari Davalarda Dava Şartı Arabuluculuk, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin Yasallaşma Sürecinde Arabuluculuk konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Panelin son bölümünde ise A. Turgay Şahin moderatörlüğünde Av. Arb. Yakup Erikel ve Arb. Turgay Bilge soruları yanıtladı. >>İBRAHİM ARTIÇ