Vatan toprağını savunmak uğruna gazi olan vatan evlatlarının hatırlanması amacıyla kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Günün ilk etkinliğinde gaziler ve kurum müdürleri ile öğrencilerin iştiraki sağlanarak ‘Kahramanlarla yürüyoruz’ adlı yürüyüş yapıldı. Kocatepe Anıtı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Afyonkarahisar Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği çelenkleri sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Yusuf Aytaç Hürkal, gurur günü olarak nitelendirdiği gaziler gününde tüm gazileri yad etti.

“19 EYLÜL GAZİLERİN ŞEREF GÜNÜDÜR”

Hürkal açıklamasında, “En büyük gazi olan Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında 19 Eylül gaziler günü bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur şerefle hatırlandığı anıldığı bir gündür. 19 Eylül, kurtuluş savaşında, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti rejimi ünite yapısı Toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri ve terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker polis güvenlik korucusu ve 15 Temmuz'da meydana gelen hain darbe girişinde vücutlarını siper eden tüm malül gazilerin şerefidir’ dedi.

TBMM BAŞKOMUTAN’A GAZİ ÜNVANI TEVCİ ETTİ

Türk'ün, Anadolu'daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçlerin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Türk topraklarını dört bir yandan işgal ettiklerini dile getiren Başkan Hürkal; “Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu da Anadolu'ya sürdüler. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk ordusu Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya'da 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebelerinde yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra Kocatepe'de, Dumlupınar'da da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldılar. Sakarya meydan muharebesi Türk'ün ateşle imtihanı ve Anadolu'nun Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya meydan muharebesi yaklaşık 238 yıldır Avrupa'dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya meydan muharebesi Kurtuluş Savaşı'nın seyrini ve kaderini değiştirmiş ve Anadolu'nun düşmandan kurtulmasına yol açmıştır. Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz Zafer'in anısına başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi tevdi etmiştir” diye konuştu.

“KAN İLE KORUNAN TOPRAKLAR TÜRK ORDUSUNCA DÜN OLDUĞU GİBİ YARIN DA KORUNACAK”

16 yıl 6 ay 11 gün hapis cezasıyla aranan şahsı JASAT yakaladı 16 yıl 6 ay 11 gün hapis cezasıyla aranan şahsı JASAT yakaladı

Türk ordusunun ve milletinin vatanını savunmaktan asla geri durmayacağının altını çizen Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Yusuf Aytaç Hürkal; Asil Türk milletinin bağrından çıkan şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün de yarın da vatanımızın Hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır inanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türk halkı tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır 19 Eylül muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar ve kahraman gazilerimiz Şeref ve kahramanlık günüdür Kahraman gazeteler gaziler gününüz kutlu olsun 19 Eylül gaziler günü münasebetiyle en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen gazilerimizi rahmetle Anar hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyorum” ifadelerine yer verdi.  Gaziler Günü etkinlikleri kapsamında Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ve protokol üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilciliği’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi. >>MEVLÜT TINAS

Editör: GURBET TINAS