Afyon Haber

Şap Hastalığı İle Mücadele Devam Ediyor

Abone Ol

Şap hastalığıyla mücadele devam ediyor

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Durmuş Fatih Başer, Afyonkarahisar’da artan ve bu yıl ilk olarak 13 Ocak’ta Sultandağı’nda görülen şap hastalığı hakkında gazeteniz Anahaber’e özel açıklamalarda bulundu. Afyonkarahisar’ın bazı köylerinde Ocak ayında şap hastalığına rastlanması üzerine hayvan pazarları kapatıldı, hayvan hareketleri de yasaklanmıştı. Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Susuz Beldesi’nde hayvanlarda şap hastalığı görüldüğü, bunun üzerine bazı tedbirlerin alındığı bildirildi. Tedbirler kapsamında Susuz, Beyyazı, Çıkrık, Çayırbağ, Erenler, Çavdarlı, Çukurköy, Kozluca, İscehisar Çalışlar köyleri ile merkez Beyazıt ve Karşıyaka mahallerinde ikinci bir emre kadar hayvan hareketleri yasaklandı. Ayrıca Afyonkarahisar’da hizmet veren tüm Hayvan Pazarları da kapatıldı. 

ŞAP HASTALIĞI İLK OLARAK SULTANDAĞI’NDA GÖRÜLDÜ

Şap hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, şap hastalığının hayvan ticaretini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu ifade ederek, hastalığın Afyonkarahisar’da 2023 yılında Sultandağı’nda görüldüğünü belirtti. Acar, “Şap hastalığı hayvan ticaretini olumsuz yönde etkileyen ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan viral akut ve bulaşıcılığı oldukça yüksek bir hastalıktır. Afyonkarahisar’da bu yıl 13 Ocak’ta Sultandağı ilçemizde görüldü. Daha sonra merkez Susuz Kasabası, Çay, Şuhut, Sinanpaşa ve ardından Afyon genelinde hastalık yayıldı. Bunun için önlem olarak Afyonkarahisar’daki bütün hayvan pazarlarını kapattık” dedi.

HASTALIĞIN BULAŞICILIĞI OLDUKÇA YÜKSEK

Bu hastalık için aşılama çalışmalarının devam ettiğinin bilgisini veren Müdür Acar, “Afyonkarahisar’da O- tipi şap hastalık görüldü. Bu hastalık için aşı geliştirilmiş. Dolayısıyla aşılama çalışmalarına başladık. Bulaşıcılığı oldukça yüksek. Yayılmasını engellemek açısından tüm hayvan pazarlarını kapattık. Bizim buradan yetiştiricilere tavsiyemiz kendileri de şap hastalığından zarar görmesin diye hayvan ticaretini kısıtlamaları özellikle şap hastalığı görülen bölgelerden hayvan alışverişinde bulunmamaları ve bizim koyduğumuz kurallara uymalarını istiyoruz. Biz biran önce hastalığı söndürüp tekrar çiftçilerimizin hayvan ticareti yapmalarını ve hayvancılıktan para kazanmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Sultandağı’nda hastalık sönmüş durumda. Onun dışındaki bölgelerde karantina tedbirleri uygulanıyor. Hayvan hareketlikleri kısıtlanıyor. Yaklaşık 3 hafta civarında hayvan pazarlarını kapalı tutacağız. En geç 3 hafta içerisinde hastalık komple sönecek”

BUZAĞILARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

AKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Dr. Durmuş Fatih Başer ise, şap hastalığının sığır, koyun, keçi ve nadiren de olsa insanlarda görüldüğünün altını çizerek, bu hastalığın özellikle sığırlarda çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Başer, “Şap hastalığı özellikle sığırlarda bunun yanında koyun ve keçilerde nadir de olsa insanlarda enfeksiyon yapan viral bulaşıcı bir hastalıktır. Şap hastalığı özellikle sığırlarda çok bulaşıcı ve yapıcı olarak seyretmektedir. Koyun ve keçilerde ise hastalık semptomları daha az şiddetlidir. Sığırlarda hasatlık semptomları özellikle ağızda yaralar ve buna bağlı olarak salya akışı ve tırnak araları ile memede lezyonlar görülebilir. Koyunlarda da hastalıklar benzerdir ancak semptomların şiddeti daha azdır. Hastalık sığırlarda çok ölümcül seyretmemekle birlikte özellikle buzağılarda hastalık kalbi etkileyerek daha ölümcül oluyor. Aynı zamanda yavru atmaya da neden olabiliyor” dedi.

HASTALIK İNSANLARA BULAŞABİLİR

Şap hastalığının insanlara nasıl bulaştığı konusuna da değinen Başer, “Şap hastalığı insanlara hasta hayvanlara temasla ya da enfekte sütlerle bulaşabiliyor. Ancak bulaş o kadar yoğun değildir ve çok sık karşılaşmayız. Yani çok korkulmayacak tabloyla birlikte hastalığın bulaşı insanlara mümkündür. Hasta olan hayvanların etleri eğer hayvanda bir başka bir hastalıkla beraber seyretmiyorsa şap hastalığı çok zayıflamamışsa hasta hayvanların lezyonlu bölgeleri ve tırnakları imha edildikten sonra etler dört derecede dinlendirilir ve kemiklerinden ayrıldıktan sonra kemikler imha edilerek tüketilebilir. Zaten kesimler veteriner hekimler kontrolünde olduğu için hekimler tarafından takip edilmektedir. Şaplı hayvandan elde edilen süt ve süt ürünleri tüketime ve satışa sunulamaz. Vatandaşlar bahsettiğimiz semptomları gördüğü hayvanları olursa kişisel hijyenlerine ve el temizliğine önem vermeleri hızlı bir şekilde bilgi verip hasta hayvanlarını veteriner hekimlerine muayyene ettirmeleri önemlidir. Şap aşılarının düzenli yaptırmaları hastalığın ortaya çıkmaması anlamında önem arz etmektedir” diye konuştu.  

BU HASTALIKLARIN TEDAVİLERİ ÇOK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Bu hastalığın tedavisinin çok mümkün olmadığını da ifade eden Başer sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalık viral hastalıktır. Bu hastalıkların tedavileri çok mümkün değildir. Ancak hastaların semptomatik tedavi dediğimiz tedavilerle süreç ilerlemekte ve büyük hayvanlarda şap hastalığı çok ölümcül seyretmemektir, tabi buzağı ve kuzular hariç. Hayvan giriş çıkışlarına özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyarısından sonra maksimum derecede biyogüvenlik önlemlerini sağlanmalıdır. Vatandaşlarda bu noktada maksimum derecede kendilerini ve hayvanlarını koruyacaklardır.”

>>MEVLÜT TINAS