Programda, “Şehrin Kültürel Çalışmaları ve İnsana Etkisi” konulu bir sunum gerçekleştiren Karakaş, şehirlerin sosyal, kültürel ve bireysel yaşam üzerindeki etkilerini ele aldı.
Şehir ve İnsan Etkileşiminin Önemi
Konferansa, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, müdür yardımcıları ve öğretmenler katıldı. Sunumunda şehir ve insan arasındaki güçlü bağa dikkat çeken Karakaş, öğretmenlik mesleğinin kök saldığı yerleşim alanlarının şehirler olduğuna işaret etti. Karakaş, “Şehirler, hafızalarıyla tarihsel sürekliliğini sağlayan ve medeniyetlerin inşa edildiği mekânlardır. İnsan ve şehir etkileşimi, yaşamı ve değerleri şekillendirir” dedi.
Modern ve Post-modern Şehirlerin Etkileri
Geleneksel, modern ve post-modern şehirlerin yapısal dönüşümleri ve birey üzerindeki etkilerini ele alan Karakaş, modern kentlerin bireyi özgürleştirdiğini ancak yalnızlaştırdığına dikkat çekti. Post-modern kentlerin ise “parçalanmış insan profili” ürettiğini belirtti. Karakaş, şehirlerin karmaşık yapısının hem fırsatlar hem de psiko-sosyal zorluklar sunduğunu ifade etti.
Değerler ve Ahlak Sorunu
Konuşmasında moderniteyle gelen değerler ve ahlak sorunlarına değinen Karakaş, toplumsal yaşamda sınırların belirsizleşmesinin beraberinde çeşitli sorunlar getirdiğini belirtti. Maddi ve manevi gelişim çizgilerinin dengelenmesinin önemine vurgu yaparak, sosyal bilimlerin bu süreçteki geri kalmışlığının etkilerini değerlendirdi.
Kentleşmenin Yükselişi
Karakaş, günümüzde kentsel yaşamın kırsal alanları hızla egemenliği altına aldığını belirtti. Türkiye’nin kırsal nüfus oranının Cumhuriyet döneminde yüzde 80 iken bugün yüzde 12’ye düştüğüne dikkat çekti. Karakaş, iletişim ve ulaşım imkânlarının genişlemesiyle birlikte şehirlerin gelecekte daha da baskın hale geleceğini ifade etti.
Program Plaket Takdimiyle Sona Erdi
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci’nin Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a teşekkür plaketi takdim etmesiyle son buldu.