Geçen yıla göre üretimin yüzde 50 düştüğünü ifade eden Göçer arıcılar, yetkililerden destek isteyerek, çektikleri kredilerin bir süre ötelenmesini istedi. Afyonkarahisar’da arıcılık ile geçimini sağlayan bal üreticileri havaların sıcak gitmesini doğal afet olarak değerlendirerek kuraklıktan dert yandı. Kuraklıkların beklenilenden yüksek olması arıların bal verimini de olumsuz etkiledi. Dağ çiçeklerinden polen almakta zorluk çeken arıların üremeleri de kuraklığa bağlı olarak geçen yıla göre yüzde 50 düştü. Afyonkarahisar merkeze bağlı Belkaracaören Köyü bin 300’lü rakımda arıcılık yaparak geçimini sağlayan bal üreticileri, kuraklıktan dolayı çektikleri sıkıntıları anlattı.

KREDİLERİMİZİN ÖTELENMESİNİ İSTİYORUZ

Üretici Ferhat Yalçın, arılarının bulunduğu araziyi taşıma su ile yeşertmeye çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Geçen yılda biz arılarımızı burada barındırdık. Geçen yıl havalar çok güzel gitti, istediğimiz verimi aldık. Bu yıl doğal afetten dolayı kuraklıktan dolayı istediğimiz çiçek oluşmadı. Aşırı sıcaklıklardan dolayı da arılarımızı kaybetmeye başladık. 200’e yakın arı kovanımız varken 155’e kadar düştük. Bizim amacımız yetkililere sesimizi duyurmak. Çekmiş olduğumuz kredilerin ertelenmesini istiyoruz. Devletin bize şeker, ilaç desteği yapmasını istiyoruz. Bir şekilde bu arıları ayakta tutmak zorundayız. Eğer kuraklık bu şekilde devam ederse bütün kovanlarımızı kaybedeceğiz. Biz bu araziyi sulama yöntemiyle yeşertmeye çalışıyoruz. Damacanalarla bunu yapıyoruz. Yetkililerden istediğimiz bu araziyi sula tarzı bir şey olursa güzel olur. Biz bu arıyı mecburen ayakta tutmak zorundayız. Geçim kaynağımız bu bizim. İnşallah yetkiler en kısa sürede sesimizi duyarlar ve bu konuda bize destek olurlar.”

Şuhut’ta üreticilere tarım destekleri anlatıldı Şuhut’ta üreticilere tarım destekleri anlatıldı

DOĞAL AFET YAŞIYORUZ

Üretici Berna Yalçın ise, doğal bal üretmeye çalıştıklarına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “Bizim arımızın çoğalmasının temel sebebi polendir. Bu bölge popülasyon konusunda çok güzeldi. Bu tarihe kadar bizim kovanlarımız iki kat artması gerekiyordu. Maalesef kuraklıktan dolayı polen kurudu. Polen kuruyunca arı yavru atamıyor, yavru atamayınca arının popülasyonu azalıyor, düşüyor. Biz kendi çabalarımızla küçük bir yeri dökme suyla değirmen dönmez bunu bilsek bile küçük alanı yeşillendirdik. Bu şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Arı kredisi çektik her zaman doğal afetlerde olduğu gibi yetkililerimizden borçlarımızın ötelenmesini istiyoruz. Çünkü biz de şuanda doğal afet yaşıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan arı ile alakalı ilaç ve şeker yardım bekliyoruz. Arıcılar olarak zor durumdayız. Çam balına gidebilir miyiz bilmiyoruz. Çünkü popülasyonumuz gerçekten düştü. Hem ev ekonomimize katkıda bulunuyorduk hem de doğal bal üretiyorduk maalesef zor durumda kaldık.” >>MEVLÜT TINAS – İBRAHİM ARTIÇ

      

Editör: GURBET TINAS