Afyonkarahisar’da 1. Küçük Sanayi Sitesi’nde uzun yıllardır oto tamir bakım ve onarımı yapan Mehmet Kalkan, kış aylarının gelmesi ile araç sürücülerine uyarılarda bulundu. Kış aylarında sıcaklıkların düşmesi hayat şartlarını her açıdan zor hale getirdiğini ifade eden Oto tamir ustası Mehmet Kalkan: “Araç kullanımı da sert geçen kış aylarının zorluğundan payına düşeni alıyor. Yağmur ve kar yağışları araçları ve sürücüleri zorlayıcı olabiliyor. Öte yandan araç kışlık bakım yapılarak bu zorlu koşullara hazırlanabiliyor. Araç bakım ve onarım işlemlerinin yanı sıra kış lastiği kullanmak gibi önlemler alınması kışın da sürüş keyfini devam ettirmeye yardımcı oluyor. Araçların servis bakımlarının düzenli şekilde yaptırılması sürüş güvenliği açısından önem taşıyor. Çoğu insan yazın tatile giderken veya yılın başka bir dönemi aracıyla uzun yolculuk yapacağı zaman araç bakımını yaptırıyor. Bununla birlikte aynı titizliğin kış aylarına girmeden önce de gösterilmesi gerekiyor. Araçların servis bakımlarının yaptırılması kaza riskini ve dolayısıyla gerçekleşen kazaların sayısını azaltıyor. Ayrıca kaza durumlarında yaptırılması gereken onarımların maliyeti azalmış oluyor. Araç periyodik bakım için götürüldüğü zaman yetkili servis araç kış bakım seti kullanarak aracın temel fonksiyonlarını kontrol ediyor. Sorunlu bölgeler belirlendikten sonra araç kış bakım seti ürünleri kullanılarak onarımı yapılıyor. Motor yağı seviyesinin kontrolü, motor yağının ve hava filtresinin değiştirilmesi gibi işlemler araç bakım ürünleri kullanılarak gerçekleştirilebiliyor. Araç bakım fiyatları servise ve aracın modeline göre değişiklik gösteriyor” dedi.

AKÜ BAKIMINIZI YAPTIRIN

“Havaların soğuması araçların aküsünü olumsuz etkiliyor” diyen Kalkan: “Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte aküler verimli çalışamaz hale geliyor. Akünün arızalanması veya bitmesi durumunda ise araç yolda kalıyor. Kış aylarında aküyle ilgili bir sorun yaşamamak adına akünün su seviyesinin kontrol edilmesi ve kutup başlarının temizlenmesi faydalı oluyor. Ayrıca akünün elektrot seviyesi ve dinamo şarj sisteminin de kontrol edilmesi önemli. Gereklilik olması halinde akü değişimi de söz konusu olabiliyor. Düzenli şekilde bakımı yapılan akülerin ömrü ortalama 5 yıl kadar oluyor” diye konuştu.

102 öğrenci hafız oldu 102 öğrenci hafız oldu

ANTİFRİZ KULLANIMI

Antifrizin donmayı önleyici işlev gördüğünün altını çizen Kalkan: “Motorun suyuna bir çeşit alkol olan antifriz katılarak motorun donma sıcaklığı düşürülüyor. Bu sayede çok düşük sıcaklıklarda motorun donmasının önüne geçilebiliyor. Ayrıca antifriz sayesinde motorun daha çabuk soğuması da sağlanıyor. Motorun daha çabuk soğuması soğuk iklim şartlarına adapte olmasını ve daha verimli çalışmasını sağlamış oluyor. Kış aylarında motorun su deposunun yarısı su iken yarısı antifriz olmalı. Ayrıca kış ayları boyunca antifrizi yenilemek de motorun verimli çalışması adına faydalı oluyor.”

ARAÇLARDA KIŞ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?

“Kışlık bakımını yaptırmak her şeyden önce aracın kullanım ömrünü uzatıyor” diyen Kalkan: “Ayrıca sürüş güvenliği de artıyor. Kış mevsiminin zorlu hava koşullarında kaza riski azalırken yolda mahsur kalma gibi durumların da yaşanmasının önüne geçilebiliyor. Görüldüğü üzere aracın kışlık bakımını yaptırmak hem sürücünün sürüş güvenliği hem de trafikteki diğer kişiler için oldukça önemli. Kışlık araç bakımı sayesinde birçok kazanın ve olumsuz durumun önüne geçilebiliyor. O yüzden mutlaka kış bakımlarını yaptırın.”

>>MEVLÜT TINAS

Editör: İbrahim Artıç