Afyon Haber

İGM’de gündem; Filistin

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları başladı. Toplantının gündemi bu sefer maddeler değil İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırım oldu.

Abone Ol

İl Genel Meclisi Ekim ayı bileşimlerinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Ekim ayı gündem maddelerinin yerini İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırıma karşı protesto vardı. İl Genel meclis Başkanı Mehmet Siper, “Filistin’in gerçeği, sadece toprak meselesi değil, aynı zamanda bir direnişin, bir kültürün ve bir halkın mücadelesidir. Filistin halkının yaşadığı zulümleri, mücadelelerini ve umutlarını anlamak, bu coğrafyanın tarihine ışık tutmak anlamına gelir” dedi.

OSMANLI DÖNEMİ VE FİLİSTİN

 Osmanlılar, bölgedeki dengeleri koruyarak, Filistin’deki sosyal ve dini yapıyı güvence altına aldığını belirten Başkan Siper, “Filistin toprakları, 16. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. Osmanlılar, Filistin’i yüzlerce yıl boyunca yönetmiş ve bölgedeki halkla barış içinde bir arada yaşamışlardır. Bu dönemde Kudüs, İslam, Hristiyanlık ve Yahudiliğin kutsal kabul ettiği bir şehir olarak, farklı dinlere ve kültürlere hoşgörüyle yaklaşan bir yönetim anlayışına sahipti. Osmanlılar, bölgedeki dengeleri koruyarak, Filistin’deki sosyal ve dini yapıyı güvence altına almışlardır. Siyonist hareketin doğuşu, Yahudilerin Filistin topraklarına göç etme isteklerini beraberinde getirdi. Bu durum, ilerleyen yıllarda bölgedeki etnik ve dini gerilimlerin de temelini oluşturdu” dedi.

FİLİSTİN’İN BÖLÜNMESİ VE İSRAİL DEVLETİ’NİN KURULMASI

Başkan Siper, “İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, 1947’de Birleşmiş Milletler, Filistin topraklarını Araplar ve Yahudiler arasında bölme kararı aldı. Ancak bu karar, Filistinliler tarafından kabul edilmedi. 1948 yılında İsrail Devleti’nin kurulmasıyla birlikte, bölgede silahlı çatışmalar başladı. İsrail’in kurulması, yüzbinlerce Filistinlinin topraklarından sürülmesine ve mülteci durumuna düşmesine yol açtı. Bugün bile, bu mülteciler dünyanın farklı bölgelerinde yaşamaya devam ediyor” dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI VE FİLİSTİN’İN DİRENİŞİ

Filistin halkının direnişi hem siyasi hem de silahlı mücadele olarak devam ettiğini söyleyen Başkan Siper, “İsrail’in kurulmasının ardından, Filistin halkı topraklarına geri dönme ve bağımsızlık mücadelesi vermeye devam etti. 1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşı, İsrail’in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesiyle sonuçlandı. Filistin halkının direnişi hem siyasi hem de silahlı mücadele olarak devam etti. 1987’de başlayan Birinci İntifada ve 2000 yılında patlak veren İkinci İntifada, Filistinlilerin işgale karşı tepkilerinin en güçlü ifadelerinden biri oldu” dedi.

GÜNÜMÜZDE FİLİSTİN: SÜREGELEN ZULÜM VE UMUT

Filistin halkı hala zulüm altında yaşadığını söyleyen Başkan Siper, “ Gazze Şeridi, yıllardır süren abluka altında ve burada yaşayan insanlar temel insani ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Ancak, Filistin halkı hala direniyor. Barış ve özgürlük talepleri, dünya genelinde yankı bulmaya devam ediyor. Her şeye rağmen, Filistin’in mücadelesi, sadece bir halkın topraklarını geri kazanma çabası değil, aynı zamanda adalet, onur ve insan hakları mücadelesi olarak da görülmelidir” dedi.

BİR YILDA YAKLAŞIK 45 BİN FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU

Bu süreçte yaklaşık 45 bin Filistinli şehit oldu; şehitlerin büyük bir çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturduğunu söyleyen Başkan Siper, “ Bugün, 7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik işgalin başladığı günün üzerinden tam bir yıl geçti. Bu bir yıl içinde Gazze, neredeyse tamamen yerle bir edildi; evler, işyerleri, camiler, okullar ve hatta hastaneler acımasızca bombalandı. Dünya bu yıkıma gözleri önünde şahit oldu ve ne yazık ki hâlâ olmaya devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkeleri, maalesef İsrail'in yanında saf tuttu. Bu süreçte yaklaşık 45 bin Filistinli şehit oldu; şehitlerin büyük bir çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Enkaz altında hâlâ kurtarılmayı bekleyen binlerce insan var. Yaralı sayısı ise 100 bine yaklaşmış durumda. Bu çaresizlik içinde elimizden çok şey gelmese de Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. İnşallah bir gün Filistin özgür olacak, İsrail zulmü sona erecek. Rabbimizden bu günleri görmeyi diliyor ve bu yönde dua ediyoruz” dedi.

MASUM SİVİLLERE YÖNELİK BASKI, ŞİDDET VE İŞGAL POLİTİKALARI ASLA KABUL EDİLEMEZ

Başkan Siper, “Biz, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi üyeleri olarak, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırgan politikalarını ve bu zulme sessiz kalan destekçilerini en güçlü şekilde protesto ediyoruz. Masum sivillere yönelik baskı, şiddet ve işgal politikaları asla kabul edilemez.  Afyonkarahisar halkının ve İl Genel Meclisi üyeleri olarak bizlerin vicdanı, mazlum Filistin halkının yanındadır. Zulme karşı direnen kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyor, adaletin ve barışın en kısa sürede tesis edilmesini diliyoruz” dedi. >>İBRAHİM ARTIÇ