Turizm Fakültesinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm Rehberliği Bölümleri, TURAK tarafından yapılan detaylı değerlendirme ve TURAK Tutarlılık Komisyonunun önerileri doğrultusunda, 31 Aralık 2024- 31 Aralık 2030 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 3+3 yıl toplam 6 yıl süreyle tam akreditasyon statüsüne layık görüldü. Turizm Fakültesinin tam akreditasyon kazanması ve fakülte hakkında genel değerlendirmelerde bulunan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kurulan ve 2013 yılında fakülteye dönüştürülen Turizm Fakültesi; Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Turizm Rehberliği Anabilim dallarında, yüksek lisans eğitimi mevcuttur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü: Sözel puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Turizm İşletmeciliği Bölümü: Eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Turizm Rehberliği Bölümü: Dil puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Tüm bölümlerin doluluk oranları: yüzde 100’dür. Toplam öğrenci sayımız ise bin 399’dur” dedi.
YOĞUN ŞEKİLDE YABANCI DİL DERSLERİ MEVCUT
Fakülte akademik kadrosunda 5 profesör doktor, 6 doçent doktor, 8 doktor öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi ve 6 öğretim görevlisi; idari kadroda ise 9 personelin bulunduğunu ifade eden Dekan Pelit, “Fakültemiz müfredatında pedagojik formasyon eğitimi olanağı bulunmaktadır ve bu durum mezunlarımıza öğretmenlik kariyerine adım atma fırsatı sunmaktadır. Tüm bölümlerde isteğe bağlı İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır. Turizm Rehberliği bölümü başta olmak üzere tüm bölümlerde yoğun şekilde zorunlu İngilizce ve ikinci yabancı dil olarak Almanca veya Rusça dil dersleri mevcuttur” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERİMİZİN İSTİHDAM OLANAKLARI ARTTI
Fakültelerine tam akreditasyon verildiğini ifade eden Pelit: “Turizm Rehberliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerimize yönelik yapılan akreditasyon yenilemesi değerlendirmesinde YÖK ve YÖKAK tarafından Turizm alanı için yetkilendirilmiş tek akreditasyon kuruluşu olan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından 31.12.2024 – 31.12.2030 tarihleri arasında, üç + üç (3+3) yıl toplam altı (6) yıl için geçerli olmak üzere tam akreditasyon verilmiştir. Bu yönüyle her iki bölümümüz de Türkiye’deki tüm turizm fakülteleri arasında 6 yıllık tam akredite olan ilk bölümler olmuştur. Fakültemizin tüm bölümlerinin TURAK tarafından akredite edilmesi, akademik mükemmeliyetimizi ve eğitim kalitemizi ulusal ve uluslararası düzeyde tescillemiştir. Bu başarı, mezunlarımızın diplomalarının yurtdışında tanınmasını kolaylaştırmakta, istihdam olanaklarını artırmakta ve fakültemizi sektörde daha cazip hale getirmektedir” dedi.
ÖĞRENCİLER ULUSLARARASI GEÇERLİ SERTİFİKALARLA MEZUN OLUYOR
Pelit konuşmasının devamında; “Akreditasyona ek olarak, fakültemiz, tüm bölümleri ile Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunu diplomalarına taşıma hakkına sahip ilk turizm fakültesi olmuştur. Bu unvan, mezunlarımızın uluslararası alanda daha hızlı tanınmasını sağlamakta, yatay ve dikey hareketliliklerinde önemli avantajlar sunmaktadır. Erasmus+ ve uluslararası işbirlikleri sayesinde öğrencilerimiz Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede eğitim görme ve staj yapma fırsatına sahiptir. Uygulamalı eğitim anlayışıyla sektöre donanımlı bireyler kazandırmayı hedefleyen fakültemiz, tam donanımlı Eğitim ve Uygulama Binası ile öğrencilerine sektörel deneyimi yaşatmaktadır. Mutfak, yiyecek ve içecek servis salonu, pasta ve unlu mamuller mutfağı, üç adet farklı özellikli uygulama odası ile çamaşır-ütü odası, önbüro-resepsiyon, yiyecek içecek servis salonu ve duyusal analiz laboratuvarları gibi uygulama alanlarıyla desteklenen eğitimlerimiz, öğrencilerimizin mesleki beceriler kazanmalarına olanak tanımaktadır. Ayrıca Fidelio Suite 8, Opera ve Elektra gibi otomasyon programlarının öğretildiği laboratuvarlarımızda, başarılı öğrenciler uluslararası geçerli sertifikalarla mezun olmaktadır. Fakültemiz sektörle yakın işbirliğine giderek Afyonkarahisar il merkezinde bulunan işletmelerde son sınıf öğrencilerine güz veya bahar yarıyıllarından birinde” İşletmede Mesleki Eğitim” alma imkânı sağlanmaktadır. Bu program kapsamında öğrencilerimiz son sınıfın birinci ya da ikinci yarıyılının tamamını fakültemizle protokol imzalayan turizm işletmelerinde çalışarak tamamlamaktadır. Buna ek olarak öğrencilerimizin mezuniyete hak kazanabilmeleri için tüm derslere ve uygulamalara ek olarak 60 iş günü zorunlu yaz stajıda bulunmaktadır ki bu husus da öğrencilerimizin sektörle birebir iletişim içinde olmasını kuvvetlendirmektedir” ifadelerine yer verdi.
PİLOT FAKÜLTE OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ
“Fakültemiz ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Türkiye’nin pilot fakültelerinden biri olma gururunu yaşamaktadır” diyen Pelit: “Bu protokol çerçevesinde, öğrencilerimize bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi verilmesi ve eğitim dilinin yüzde 100 İngilizce olması planlanmıştır. Yenilikçi bu program, öğrencilerimize hem sektörde uygulamalı eğitimlerle deneyim kazanma hem de ücretli staj fırsatlarıyla kendilerini geliştirme imkânı sunmaktadır. Protokol, uluslararası standartlarda turizm liderleri yetiştirme misyonumuzu destekleyerek fakültemizin küresel düzeydeki etkisini artırmaya yöneliktir. Her yıl düzenlenen Kariyer ve İstihdam Günleri (bu yıl 25 Şubat’ta 11.’si düzenlenecek), seminerler ve paneller gibi etkinlikler sayesinde öğrencilerimiz sektörel bağlantılar kurmakta ve profesyonel dünyaya hazırlanmaktadır. Bunun yanı sıra, fakültemizde düzenlenen sosyo-kültürel etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleriyle öğrencilerimiz, sadece mesleki açıdan değil, topluma faydalı bireyler olarak yetişmektedir. Mezunlarımız, turizm sektöründe üst ve orta düzey yöneticilik, profesyonel turist rehberliği ve mutfak sanatları alanında şeflik gibi prestijli pozisyonlarda yer almaktadır” şeklinde konuştu.
DÜZENLİ YAYINLARI ÇIKARIYORUZ
Bilgi paylaşımını artırmak ve iletişim ağını genişletmek adına fakültelerinin düzenli yayınlar çıkardığının altını çizen Pelit konuşmasını şöyle sonlandırdı: “2017 yılından bu yana her hafta yayımlanan e-bülten, fakültemizin akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini güncel bir şekilde paylaşırken; 3 aylık periyotlarla yayımlanan öğrenci bülteni, öğrencilerimizin etkinliklerini, başarı hikâyelerini ve sektörel gelişmeleri bir araya getirmektedir. Ayrıca bu yıl yayın hayatına başlayacak olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Araştırmaları Dergisi, turizm alanında ulusal ve uluslararası düzeyde akademik bilgi üretimine katkı sunmayı amaçlayan bir dergi olacaktır. 2025 yılı, fakültemiz için özel bir dönüm noktasıdır. 20. kuruluş yılını kutlayan fakültemiz, köklü geçmişi ve yenilikçi vizyonuyla bu özel yılı öğrencilerimiz, mezunlarımız, akademik-idari kadromuz ve paydaşlarımızla birlikte düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlayacaktır. Bu çerçevede Fakültemiz çevresinin daha yeşil bir alana kavuşması için 20. yıl hatıra ormanı oluşturulması, Turizm alanında önde gelen duayenlerin söyleyişleri, mezunlar buluşması, otel, seyahat acentası-yiyecek içecek işletme müdürleri ile konferanslar vb. gibi et kinlikler bunlardan bazılarıdır. Fakültemizin 20. kuruluş yılına ilişkin söz konusu bu etkinliklerimize yönelik detaylara fakülte internet sitesinden (https://turizm.aku.edu.tr/) ulaşılabilmektedir.” >>MEVLÜT TINAS- İBRAHİM ARTIÇ