Sabri Bektöre Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Balkı, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Doç. Dr. Letife Özdemir ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“ALTERNATİF ZEKALAR GELİŞTİRİLSE DE TEMEL LOKOMOTİF İNSAN BEYNİDİR”

Programın açış konuşmasını yapan Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Âdem Böyükaslan, finansal kurumların verdiği kararların insanların ve toplumların yaşam kalitelerinde ve ülkelerin kaynaklarının dağılımında etkili olduğuna ve bunun neticesinde ülkelerin refah düzeylerini etkilediğine dikkat çekti. Böyükaslan, düzenlenen etkinliğin ise diğerlerinden farklı olarak öğrenci gözünden anlatılacağını belirterek, “Günümüzde her bir kurumun mutlak surette rakamsal bir karşılığı, performans ölçütü bulunmaktadır. Finansal piyasalar da bazen derinlikleriyle bazen işlem gören araçların sayısıyla bazen de yatırımcı sayılarıyla bu incelemelere konu olabiliyorlar. Finansal piyasalar arasında ülkelerin özellikle borsaları ve finansal gelişmişlik düzeyleri arasında bir rekabetin yaşandığını da söyleyebiliriz. Fakat temelinde insanın olmadığı herhangi bir rekabet anlamsız hale gelmektedir” dedi. Teknoloji ve yazılım alanında alternatif zekalar geliştirilse de temel lokomotifin insan beyni olduğunu söyleyen Böyükaslan, “Kurumlara değer katan, rekabete değer katan fikirler hala insan zihni vasıtasıyla üretilen değerler oluyor. Bu anlamda kurumların asıl taşıyıcı unsurunun insan beyni olduğunu düşünürsek kurumların sahip olduğu insan kalitesinde de rekabet yaşandığını söyleyebiliriz. Genç nesillerin de bu rekabet içerisinde kendilerinin neleri beklediğiyle ilgili bir bilinmezlik içerisinde olduklarını görüyoruz. Bu bağlamda kurum içerisinde bulunanların buralardaki deneyimlerine önem veriyoruz” diye konuştu.

'Vatandaşlarımızın derdine derman olmak için sahadayız' 'Vatandaşlarımızın derdine derman olmak için sahadayız'

“İSTANBUL’DAKİ ÜNİVERSİTELERDEN GERİDE DEĞİLİZ”

Konferansta finansal kurumlardaki bilgi ve deneyimlerini anlatmak üzere konuşmacı olarak bulunan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mustafa Berkay Pınar, AKÜ İİBF olarak İstanbul’daki üniversitelere göre geride olmadıklarını, katılacakları kongrelerle ve finansal kurumlarda edinecekleri deneyimlerle kendilerini daha da ileri taşıyabileceklerini söyledi. Pınar, “Öğrenci eğitim programlarına katıldığımda İstanbul’daki öğrencilerin networklerini çok iyi kullandıklarını fark ettim. Her yıl öğrenci eğitim programlarına 20 öğrenci alınıyor ve bunun yarısı neredeyse İstanbul’daki üniversitelerin öğrencileri oluyor. Bizim de İİBF olarak bağımızı koparmamız gerektiğini ve iş ağlarımızı genişletmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARI KONGRESİ VE BORSA İSTANBUL HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ve Borsa İstanbul’un Öğrenci Eğitim Programı hakkında bilgi veren Pınar, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresine dair şöyle konuştu: “Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresinin içeriğinde dijital finansın geleceği, sürdürülebilir finansın geleceği, atölye eğitimleri, karbon nötr ve yeşil çevrenin finansa etkisi bulunmaktadır. Eğitimlerde ortak bir nokta bulunuyor. Bu ortak nokta günümüzde önem kazanmakta ve geleceği de oluşturabilecek şeylerdir. Bu kongrenin kazanımı ise derslerdeki teorik bilgilerin piyasalarda ve ekonomide nasıl karşılık bulduğunu görmüş olmamızdır. Atölye eğitimlerinde alanlarında uzman kişilerden eğitim imkânı bulabiliyoruz. Dünyanın geleceğinde finansın yeri ve önemi üzerine bilgi ediniliyor. Teknolojinin finansa katılımı ve şirketlerin uyum süreci öğreniliyor. Finansal okuryazarlığı geliştiriyor ve sermaye piyasalarının sürdürülebilir bir gelecek için neler sunduğu noktasında da birçok şey öğreniliyor.” Borsa İstanbul Öğrenci Eğitim Programlarının Borsa İstanbul çalışanlarının ve yöneticilerinin çıkış kaynağı olduğu bilgisini veren Pınar, “Her yıl bu öğrenci programı düzenlenmektedir.  Öğrencilere iş hayatı öncesinde vizyon kazandırmayı ve finansal okuryazarlığı geliştirmeyi amaçlayan bu programda İstanbul Sermaye Piyasasının ve Borsa İstanbul’un işleyişi uzmanlar tarafından anlatılıyor” ifadelerini kullandı. >>İZZET IŞIK

Editör: GURBET TINAS