Bu minyatürlerin eşi benzeri yok

Afyonkarahisar'da emekli vatandaş Ali İhsan Kocaçay tarafından yapılan Osmanlı dönemine ait minyatür cami ve medreseler büyük ilgi görüyor. Şu ana kadar 200’den fazla eser yapan Kocaçay, bu eserleri daha geniş bir mekânda sergilemek istiyor.

Afyonkarahisar'da yaşayan 83 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay'ın minyatür merakı ortaokul yıllarında başladı.  Merhum babasının isteği üzerine ilk olarak Kabe-i Muazzama'nın maketini yapan Kocaçay, daha sonra minyatür sanatına ilgi duymaya başladı.  Taciahmet Mahallesi'ndeki dükkanında sahabe, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait cami ve medreselerin minyatürlerini yapan Kocaçay, bugüne kadar 200'den fazla esere imza attı.  Çamlıca Camii'nden Ayasofya Camii'ne, Mescit-i Aksa'dan Kabe'ye kadar bir çok eserin 3 boyutlu olarak minyatürlerini yapan Kocaçay, son yıllarda imkansızlık nedeniyle cami yapmayı bıraktı. Şimdi sadece yaptığı eserleri sergiliyor.  Kocaçay son 10 yıldır camilerini sergilerken bir yanda da İslami sülüs yazı işlemeleriyle de ilgileniyor.

BEN KABE-İ MUAZZAMA’YA AŞIĞIM

Çok küçük yaşlardan itibaren cami yapımına başladığını ifade eden Kocaçay konuşmasına şöyle devam etti; “Çok küçük yaşlardan beri camilere hevesim var. Çünkü Peygamber efendimizin hadisini küçük yaşta işittim. Kim Allah rızası için cami yaparsa cennete bir köşk verilecektir diye. Bu hadis beni çok düşündürdü. Küçüklüğümden beri cami ile uğraşıyorum. Esasında 70 sene evvel başladım. O zaman strafor denilen plastiklerden yaptım. Sonra çivisiz camileri ahşap olarak yaptım. Ben bu işe peygamberimizin mescidine aşık olduğum için Kabe-i Muazzama’yı yaparak başladım. Sonra Türkiye’den her vilayetten ikişer tane eser yaptım. Sonra yurtdışından eserlere başladım” dedi.    

SÜRÜCÜLERE KIŞ LASTİĞİ UYARISI SÜRÜCÜLERE KIŞ LASTİĞİ UYARISI

YIKILMIŞ CAMİLERİ YAPIYORUM

Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere birçok ülkeden cami yaptığının atlını çizen Kocaçay: “Hindistan’dan Tac Mahal, Şam’dan Emevi Cami, İmam-ı Azam Camisi ve Medresesini yaptım. 10 sene evveline kadar 90-100 tane cami yaptım. Fakat projemiz 300 taneydi. Yurtdışından da 150 tane projem var. Fakat yapma imkânım olmadı. Özellikle yıkılmış veya unutulmuş camileri yaparak bunların unutulmaması için çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

CAMİNİN YAPIMI BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Türkiye’nin birçok yerinden bu işi öğrenmek için gelenlerin olduğuna dikkat çeken Kocaçay; “Cami projesini yapmam 15-20 gün sürüyor. Proje olmadan camiyi yapmak mümkün değil. Hazreti Allah bana akıl vermiş o caminin şeklini, ölçülerini kafamda tutuyorum. Projesini yaptıktan sonra caminin büyüklüğü, minarelerin ve kubbelerin çokluğuna göre 2-3 ay sürüyor. 8 ay içerisinde tamamladığım camilerde var” diye konuştu. >>İBRAHİM ARTIÇ   

Editör: GURBET TINAS