Bu festivalde Afyon lezzetleri tanıtılacak 

MHP'nin "Aile Kurumu Çalıştayı" tamamlandı MHP'nin "Aile Kurumu Çalıştayı" tamamlandı

Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğinde, birçok paydaş kurumun katkılarıyla düzenlenecek festival, lezzet, kültür ve eğlenceyi bir araya getirerek katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunacak. “Geleneğin izleri, geleceğin lezzetleri” temasıyla 27-29 Eylül tarihleri arasında Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi Festival Alanı’nda gerçekleştirilecek festivalde, Afyonkarahisar’ın geleneksel ve inovatif lezzetleri bir kez daha dünyaya açılacak. Yerli-yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri ve ünlü gurmelerin yanı sıra yerel ve ulusal medya temsilcilerinin katılacağı festivalde, tam bir lezzet şöleni yaşanacak.

AFYONKARAHİSAR MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Lansmanın açılış konuşmasını Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan geçekleştirdi. Afyonkarahisar’a yakışır bir festival gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Kalkan: “27-29 Eylül tarihleri arasında Afyonkarahisar'ın zengin mutfak kültürünü dünya ile buluşturmak adına çok büyük bir ekiple yürüttüğümüz, yaklaşık 4 ay süren çalışmalarımızın meyvesini toplayacağımıza ve şehrimize yakışır bir festival gerçekleştireceğimize inanıyorum. Gastronomi, kültürlerin en derin izlerini taşıyan ve insanları bir araya getiren bir köprüdür. Biz de bu festivalle, Afyonkarahisar mutfağını Türkiye ve dünya mutfak sahnesine daha güçlü bir şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

HER YIL DAHA BÜYÜYEREK İLERLİYORUZ

“Afyonkarahisar, tarih boyunca zengin mutfak kültürüyle dikkat çeken bir şehir olmuştur” diyen Kalkan: “Geleneksel lezzetlerimizden tutun, coğrafi işaretli ürünlerimize kadar bu zenginlikleri hem yerli hem de yabancı misafirlerimize tanıtmanın gururunu yaşıyoruz. Her yıl daha da büyüyen bu festival, sadece bir lezzet festivali değil, aynı zamanda Afyonkarahisar'ın dünya çapında tanıtılmasına katkı sunan bir etkinlik haline gelmiştir. Festivalimiz, yerel üreticilerimizin katılımıyla şehrimizin ekonomisine sağladığı katkının yanı sıra, geleceğimiz olan genç şeflerimize de ilham veren bir buluşma noktası olmuştur. Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği olarak, bu etkinliğin bir parçası olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

FESTİVALDE SERGİLEYECEĞİMİZ HER BİR TAT SADECE BİR YEMEK DEĞİL, İÇİMİZDE TAŞIDIĞIMIZ MİRASIN BİR PARÇASI OLACAKTIR

Kalkan’ın ardından konuşan Belediye Başkanı Burcu Köksal ise, “Unesco tescilli gastronomi şehri Afyonkarahisar’ımızın zengin mutfağını ve kültürel zenginliğini 27-29 Eylül tarihleri arasında tüm dünyaya tanıtacağımız 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet festivali öncesi sizlerin değerli katılımlarıyla düzenlediğimiz lansmanda bir aradayız.  Gastronomi dünyasında birçok önemli ismi ağırlayacağımız festivalimizin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladık. 27-29 Eylül tarihlerinde üç gün boyunca yöresel yemek yarışmaları, mutfak atölyeleri, paneller, konserler ve çeşitli etkinliklerle şehrimize yakışan dolu bir festival gerçekleştireceğiz. Şehrimizin sadece eşsiz lezzetleri değil, cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı büyük taarruzda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına zafere giden yolu açan bu aziz şehrin tarihini, kültürünü, termalini, geleneklerini ve misafirperverliğini tanıtacağız. İşte bu yüzden festivalde sergileyeceğimiz her bir tat sadece bir yemek değil, içimizde taşıdığımız mirasın bir parçası olacaktır. Festivalimiz aynı zamanda şehrimizin turizm potansiyelini ortaya koymak için önemli bir fırsattır. Türkiye’nin dört bir yanından ve Dünya’nın çeşitli ülkelerinden gelen değerli şefler, gastronomi uzmanları ve gurmelerin katılımıyla mutfak sanatının birleştirici gücünü bir kez daha hep birlikte deneyimleyeceğiz. ‘Geleneğin izleri, geleceğiz lezzetleri’ temasıyla gerçekleştireceğimiz festivalde geleneksel lezzetlerimizin yanı sıra inovatif ve modern dokunuşlarla da mutfağımızın ne kadar dinamik ve zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne sereceğiz.  Coğrafyamızdan doğan ürünlerin ne kadar farklı ve yaratıcı şekillerde sofralarımıza taşınabileceğine şahit olacağız” diye konuştu. 

GUİNNESS DÜNYA REKOR DENEMESİ YAPACAĞIZ

“Yine festival kapsamında meşhur Afyon lokumumuzun değerini ve pazar payını arttırmak için bu yıl ilk kez Guinness Dünya Rekoru denemesine imza atacağız” diyen Köksal: “Festivalimizin ilk günü uzun çarşıda cumhuriyetimizin 101. Yılı nedeniyle 101 metre uzunluğunda Afyon lokumu yaparak   dünyanın en uzun lokumu kategorisinde Guinness dünya rekorlar kitabına şehrimizi dahil edeceğiz.  Aynı zamanda festivalimizin ikinci günü Ümit Besen ve Pamela’nın sahne alacağı bir konser organizasyonu olacak. Genel olarak baktığımızda lezzetin, kültürün, sanatın, eğlencenin ve müziğin bir arada olduğu eşsiz bir deneyim için herkesi GastroAfyon festivaline bekliyoruz. Afyonkarahisar’ımızın gastronomi alanında dünya çapında bir marka haline gelmesi için güçlü bir adım atacağız. Festivalimizin şehrimizin kültürel zenginliğini ve mutfak mirasını dünya çapında tanıtmamızı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımıza ve katılım sağlayan şeflerimize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİMİZDEKİ BİLİNMEYENLERİ TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ

Programda son konuşmayı Vali Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın üstü örtülü bir hazine olduğunu ifade ederek şu ifadelere yer verdi: “Bizde onun üstünü açarak, bilmeyenleri tanıtmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla düzenlenecek olacak turizm ve lezzet festivali bu tanıtım çabalarımızın aynı zamanda kültürel mirasımıza sahip çıkmamıza öncelik ediyor ve önem sağlıyor. Aslında bu festivalimiz ve bundan önce gerçekleştirdiğimiz Motofest şampiyonamız gibi diğer etkinliklerimiz, şehrimizi bir marka gibi gördüğümüzü ve değerini nasıl daha fazla arttırabiliriz gibi çalışmaları yapmaktan geçiyor. Sadece festivallerde değil senenin bütün günlerinde bu tanıtım günlerine devam ediyoruz. Dolayısıyla şehrimizin hazinelerini ve potansiyelini meydana çıkarma çabalarımızı devam ettiriyoruz. Gastronomi turizm ve lezzet festivali bizim için çok önemli. Şimdi Türkiye’nin üç önemli şehrinden bir tanesiyiz. Şeflerimiz gastronominin UNESCO tarafından bir sanat dalı olarak kabul edilmesini istiyor. Çünkü gastronomi dediğimizde bir yemek pişirme dalı değil, bir yemeğinin tasarımının ve onun sunumunun nasıl olması gerektiğini gösteriyor. Gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’ımızda  bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, tüm vatandaşlarımızı festivale davet ediyorum.” Konuşmaların ardından lansman sona erdi. >>İBRAHİM ARTIÇ

Editör: GURBET TINAS