Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, kendi kendine yetebilir projeler için enerji santralleri kurmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
2024 yılı sulama sezonu öncesi kullanıma açılacak
Afyonkarahisar Bolvadin ilçesinde, Dünya Bankası Türkiye Sulama Modernizasyonu Projesi kapsamında yer altından pompaj yöntemiyle sulanan tarım arazilerinin elektrik enerjisi ihtiyacını Güneş Enerjisi Santrali kurularak çok daha düşük maliyetle sulanması sağlanacak.
İmalatların devam ettiği projede % 90 fiziki gerçekleşme oranı aşılırken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Projenin, 2024’ün ilk yarısında kullanıma açılmasını hedeflediklerini açıkladı.
Afyonkarahisar Bolvadin ilçesi GES projesinde şu anda çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ”Bolvadin Afyonkarahisar İl’inin Doğusunda İl merkezine 61 km uzaklıktadır. Proje sahası Akarçay Havzası’nda olup, etrafı yüksek dağlarla çevrili kapalı havza durumundadır. Su kaynağı yeraltı sularıdır. Sulama şebekeleri 3. Kısım 2008, 5. Kısım 2010, 6. Kısım ise 2018 yılında tamamlanarak işletmeye açılmıştır. 3 adet sulama alanında 10 adet pompa ile toplam büyüklüğü 5.290 dekar olan tarım arazisi sulanmaktadır. Bolvadin İlçesi GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulumu Bolvadin İlçe Merkezi tarım arazileri ve merkez ilçeye bağlı Dipevler köyü tarım arazilerinde daha önce sulama sahaları tamamlanmış olan 3, 5 ve 6. Kısım Yer altı sulama Şebekelerini kapsamaktadır” diye konuştu.
Afyonlu üreticilere yılda 1 milyon lira ek gelir
Afyonkarahisar Bolvadin ilçesinde, Dünya Bankası Türkiye Sulama Modernizasyonu Projesi kapsamında yer altından pompaj yöntemiyle sulanan tarım arazilerinin, elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak olan Güneş Enerjisi Santrali bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “Proje kapsamında 0,65 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali kurularak sulama amaçlı kullanılan 10 adet kuyuda bulunan pompaların enerji ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Çiftçimizin giderleri azalacak, kazançları artacak. Afyonlu üreticiler, 2024 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 1 milyon lira daha fazla kazanacak” dedi.