Beyaz çikolata severler, en sevdikleri bu çikolatanın, aslında çikolata olmadığını öğrenince şaşırabilir. Bununla birlikte beyaz çikolata, 1930'larda Nestle tarafından yanlışlıkla yapılan bir çikolata olarak karşımıza çıkar.
Nestlé, çocuklar için bir besin takviyesi üretmeye çalışıyordu. (Nestrovit adlı mineral açısından zenginleştirilmiş bir süt tozu) Sütün katı bir bar formunda çocuklar için daha çekici olacağını düşündüler ve katılaştırmak için kakao yağıyla karıştırdı.
Böylece ilk beyaz çikolata barı ortaya çıktı. 1936'da Nestlé, Milkybar adlı prototipin ilk şekerleme barını piyasaya sürdü. Sonraki yıllarda beyaz çikolata, orantısız miktarda tatlandırıcı ve dolgu maddesi ve çok az gerçek kakao yağı ürünü içerdiği için biraz kötü bir üne kavuştu.
2002'de FDA, beyaz çikolatanın terimini yasal olarak kullanmak için en az %20 kakao yağı içermesi gerektiğini resmen şart koşsa da günümüzde bu durum hala tartışma konusu.
Buna bağlı olarak da beyaz çikolata gerçekten de bir çikolata değildir. Beyaz çikolata sadece kakao çekirdeğinin tereyağı veya yağı kullanılarak yapılır. Beyaz çikolata, bitter ve sütlü çikolatalara imza lezzetini ve rengini veren kakao katılarından hiçbirini içermez.
Beyaz çikolata, kakao yağı, süt tozu, şeker, lesitin ve bazen vanilyanın karıştırılmasıyla yapılır. Kakao kütlesinin olmaması nedeniyle, beyaz çikolata sütlü ve bitter çikolataya kıyasla önemli ölçüde daha düşük polifenol içeriğine ve antioksidan aktiviteye sahiptir.
Beyaz çikolata kakao yağı, şeker ve süt ile yapılır ve bu da onu doymuş yağ açısından zengin yapar. Beyaz çikolata iyi miktarda kalsiyum içerse de, yüksek kalori, şeker ve yağ içerir. Ayrıca temel besin maddelerinin önemli dozlarını sağlamadığı için sağlıklı değildir.
Beyaz çikolata, diğer çikolata türlerinde bulunan kakao katılarından yoksun olsa da, kendine özgü, zengin ve tatlı bir lezzet profiline sahiptir ve bu da onu birçok çikolata severin favorisi haline getirir. Ancak beslenme uzmanları, bitter çikolatayı tavsiye ediyor.