Başkan Sayar, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu'ndaki yetkisini kullanarak 2024 birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmadığını belirtti. Sayar, "Bugün itibarıyla geçici vergi beyannamelerinin 2. dönemine ilişkin beyanname verilmesi için çok az bir süre kalmıştır. Bugüne kadar TÜRMOB tarafından birçok kez geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmasının getirdiği sakıncalar ifade edilmiş olsa da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bugüne kadar bir açıklama yapılmamıştır," dedi.

KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER İÇİN EK YÜK, ZAMAN VE KAYNAK AÇISINDAN VERİMSİZ OLACAKTIR

Özel sporcular Frig Maratonu'nda koştu Özel sporcular Frig Maratonu'nda koştu

Erdal Sayar, birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesini gerektiren bütün sebeplerin bu sefer daha fazlasıyla bulunduğunu vurguladı. "Bilindiği gibi bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtlar yeterli olmamakta, başta stoklar olmak üzere bütün varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması halinde bu işlem küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için ek yük, zaman ve kaynak açısından verimsiz olacaktır. Ayrıca mevzuattaki belirsiz kalan alanlar nedeniyle ve üç aylık sürelerde yapılacak düzeltme işlemlerinin enflasyon açısından mali tablolara olan etkisi de sınırlı olacaktır," diye ekledi.

 GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE ENFLASYONUN DÜZELTMESİ SAĞLIKLI SONUÇLAR DOĞURMAYACAKTIR

Geçici verginin yaklaşık 20 yıllık uygulamasında gelir idaresinin gelir tablosunun düzenlenmesini yeterli gördüğünü ve bilanço çıkarılmasını istemediğini belirten Sayar, bu durumun küçük işletmelerde ciddi derecede faaliyetlerini sürdürme zorluğu yaratabileceği gibi ülke ekonomisine de zarar verebileceğini söyledi. 2023 dönemine ait enflasyon düzeltmesinin 2024 dönemine olan olası vergi etkisinin henüz değerlendirilemediği ve uygulamada önemli belirsizliklerin olduğu bir ortamda, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasının sağlıklı sonuçlar doğurmayacağını belirtti. Sayar, üst birliğimiz TÜRMOB'un bu talepleri dile getirmek üzere bir eylem çağrısı yaptığını duyurdu. "1 Ağustos 2024 tarihinde saat 14:00'te Anıtpark/Ankara'da TÜRMOB önderliğinde yapılacak eyleme katılacağız. Tüm meslektaşlarımızı en yoğun katılımla Ankara'daki eyleme davet ediyoruz," dedi. >>İZZET IŞIK

Editör: GURBET TINAS