Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bayramların olmazsa olmaz ikram tatlılarından olan baklavaya sipariş talebi arttı.1986’dan beri Afyonkarahisarlı vatandaşlara hizmet veren tatlı işletmesi sahibi Doğan İnce, bayram öncesi işlerinin nasıl yoğunlaştığını, fiyatları ve bayram tatlıları için önerilerini Anahaber mikrofonlarına anlattı.
“Siparişleri yetiştirebilmek için gece gündüz çalışıyoruz”
İnce, müşterileri memnun edebilmek adına gece gündüz demeden çalıştıklarını vurgulayarak, “Bayram yoğunluğu başladı, zaten Ramazan yoğun geçmişti. Son bir haftadır siparişleri yetiştirebilmek için üretimlerimiz geç saatlere kadar devam ediyor. Amacımız müşterilerimizi memnun etmek, evine tatlısını aldığı zaman ağız tadıyla yiyebilmeliler. Bizim için en önemli şey bu. Diğer aylara kıyasla bayram dönemi satışlar üçe katlıyor. Son iki güç günde özellikle müşterilerin tepsi baklava siparişleri daha da yoğun oldu. Bundan dolayı gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
“Baklavanın tepsi fiyatı, çeşidine göre 2000-3000 liradan başlıyor”
Bayram öncesi baklava fiyatlarından bahseden İnce, “Cevizli baklavanın kilosu 400 lira, antep fıstıklı baklavanın kilosu 600 lira, yeşil sarma dediğimiz fıstığın yoğun olduğu baklavaların kilosu 1000 lira. Tepsi fiyatı da 2000-3000 liradan başlıyor çeşidine göre değişiyor. 3 buçuk kiloluk tepsilerimiz var, 4 buçuk kiloluk tepsilerimiz var, müşterinin isteğine göre fiyat, ürün çeşidine göre değişiklik gösterebiliyor. Mümkün olduğu kadar vatandaşları memnun edebilmek adına fiyatları çok yüksek tutmamaya çalışıyoruz. Fakat fıstığın kilosu 1600 lira, daha uyguna verebilmek mümkün değil” şeklinde konuştu.
“Bezelyeden, yer fıstığından ve ıspanaktan bile baklava yapanlar var”
Özellikle antep fıstıklı baklavada birçok satıcının hileye başvurduğunu söyleyen baklava ustası İnce, “Müşteri normalde hileyi fark edemez ama en basiti fiyatına bakmalılar. Piyasada bezelyeden, yer fıstığından ve ıspanaktan bile baklava yapanlar var. 600-700 liradan aşağı bir fiyat olduğu zaman şüphelenmeliler çünkü fıstığın fiyatı belli, yağın fiyatı belli, cevizin fiyatı belli. 200’e 300’e tatlı satan yerlerin kaliteli olması imkansız. Bazı ürünlerde bütün fıstık kullanıyoruz örneğin, fıstığın kilosu 1600 lira bunu 300-400’e satmak mümkün mü?” diyerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bayat baklava nasıl anlaşılır?
Konuşmasında taze baklavayı anlamanın yollarına da değinen İnce, “Baklava veya herhangi bir tatlı alındığında belli başlı yerlerden alınması lazım. Biz mesela günlük üretim yapıyoruz. Sahurda kalkarız ve bismillah der işimize başlarız. Öğleye doğru tatlılarımızı dükkana getiririz akşama kadar da satılmış olur. Ama ucuz bir fiyata satıldığı zaman, satıcılar dükkanına istifliyor tatlıları, 3-5 güne anca satıyor. Günlük üretim yapılmıyor. Güvendiğiniz yerlerden tatlı almak taze tatlıya ulaşmanın en kolay yolu. Tezgaha baktığınız da tatlıların ışıl ışıl parlıyor olması da tazeliğini anlayabilmek için bir püf nokta” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.