Uzun çarşıda gerçekleştirilen açılış töreninde Mısri Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi hakkında açıklamalarda bulunan Özhaseki, “Yeter ki kentsel dönüşüme başlasınlar ve evlerimizi depreme hazır hale getirsinler. Sonuna kadar destek, hadi buyurun hodri meydan. Ama ne yazık ki yok. Kimler mani oluyorsa vebaldeler. Lütfen yeniden Mısri Mahallesinde kentsel dönüşüme başlayın. Burayı yeniden ihya edelim” dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in vizyon projelerinden bir tanesi olan Tarihi Uzun Çarşı Ve Türkiye’nin en kapsamlı 3. etap sokak sağlıklaştırma projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleşti. Açılış törenine Bakan Özhaseki’nin yanı sıra, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar’ı yaşanılabilir bir şehir yapmak için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Zeybek konuşmasına şöyle devam etti: "Belediyeyi ortak akılla yöneteceğiz istişareye önem vereceğiz demiştik. Vaat ettiğimiz 37 projemiz vardı 35'ini tamamladık. Söz vermediğimiz 40'ın üzerinde proje ile görev süremiz içerisinde tamamlayarak hizmete aldık. Tek gayemiz vardı Afyon’u yaşanılabilir güven duyabileceğimiz gurur diyebileceğimiz bir kent haline getirmekti. Bunu başarmak için çalışıyoruz. Yüzyılı aşkındır ticaretin merkezi olan bir çarşımızdır Uzun Çarşı.  Ancak tabela kirliliği ve kablo kirliliği görüntü olarak Afyon’a hiç yakışmıyordu. Uzun Çarşı esnafımız ile meclisimizde toplanarak yapmış olduğumuz istişare neticesi bir karar aldık. Karar sonra yüzde 70’ini biz yüzde 30’nu esnafımız karşılayarak çarşımızdaki çalışmayı tamamladık. Akşamları saat 8’den sabaha 6'ya kadar geceleri çalışmak şartıyla ticari hayatı hiçbir zaman engellemeden bu çalışmayı tamamladık. Gerçekten Afyon'a marka şehir olma yolunda böyle güzel bir Çarşıyı ticaretin merkezi olan bir Çarşıyı kazandırmaktan dolayı son derece mutluyuz” dedi.

ÖZKAYA “AFYON'UN HEM SİYASETİNİ HEM TİCARETİNİN ATTIĞI YER UZUN ÇARŞIMIZDIR”

Daha sonra kürsüye AK Parti Milletvekili Ali Özkaya geldi. Milletvekili Özkaya ise, bu çarşıda özverili davranan esnaflara da teşekkür ederek, uzun çarşısının hem ticaretin hem de siyasetin attığı yer olduğunun altını çizdi. Özkaya, “Her şehrin kalbinin ve siyasetinin attığı ticaretinin merkezi olan alanlar vardır. Afyon'un hem siyasetini hem ticaretinin attığı yer Uzun Çarşımızdır. Afyon'daki bütün siyasette ticarette bu cadde üzerinde oluşur. Sayın Başkanımız Mehmet Beyi tebrik ediyorum. Yapılması çok zor bir işi yaptı. Buradaki esnaf kardeşlerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım Afyonkarahisar'da az önce gelirken gösterdiğimiz Mısri Mahallesi dediğimiz çok büyük bir tarihi kimlik var. Türkiye'de en fazla konağı burada. Bu tarihin çok önemli kısmı restore edildi. Devamını yapmamız lazım. CHP öncülüğünde öncüler ve yancılar bu çalışmaya engel olmuştu. İnşallah yeniden bunun tamamını yapalım. Afyon 60 belediye ile Türkiye'deki en çok Belediyesi olan bir il.  Yüzde 94'ü biz de. İnşallah yüzde 100 yapalım. CHP’yi tamamen Afyon'dan bu dönem bir başka ile gönderelim. Afyon Cumhur ittifakı ile yüzde 100 olsun diyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Hepinize saygılar sunuyorum.”

“UZUN ÇARŞI AFYON’UN EN ÖZEL CADDESİ”

Açılış töreninde konuşan Vali Yiğitbaşı ise uzun çarşının Afyon’un en özel caddesi olduğuna değindi. Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar'ın en özel caddesi burası uzun çarşımız yerli yabancı turistlerin de uğrak bir bölgesi. Uzun Çarşı için aynı zamanda 2. Etap sokak sağlıklaştırma çalışmalarının projesi de bugün tamamlandı. Afyonkarahisar'ı her yerde her şehirde her alanda bulunduğumuz her toplantıda ne kadar zengin bir potansiyele sahip olduğunuzu var gücümüzle gayretle anlatmaya devam ediyoruz.  Uzun Çarşının tüm hemşerilerimizi ama en başta esnaflarımız hayırlı olmasını verimli bereketli kazançlar getirmesini diliyorum. Tekrar emeği geçen başkanımıza ve ekibine de ben katkıları için emekler için teşekkür ediyorum. Sizlere de bu açılışımıza bizleri onurlandırdınız için tekrar teşekkür ediyorum”

BAKAN ÖZHASEKİ, “SONUNA KADAR BU ŞEHRE LAYIK OLMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Tarihi değerlere sahip çıkılıyor Tarihi değerlere sahip çıkılıyor

Törende son konuşmayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptı. Özhaseki, Bu şehre layık olabilmek için çok çalışacaklarını ifade ederek, Afyon’da işlerin iyi gittiğinin altını çizdi. Özhaseki, “Sonuna kadar bu şehre layık olmak için çalışacağız. Belediye başkanımız gayret ediyor. Elini taşın altına sokmuş kendisini tebrik ediyoruz. 35 sözümüz vardı, 75 tane proje yaptım diyor. Eline sağlık başkanımızın.  Sözümüzde durduk. Bugüne kadar yaptığımız hizmetlerden dolayı vatandaşlarımız başkanlarımızı seçmeye devam ediyor. Aynı insanoğlu gibi şehirler doğar büyür daha sonra da gelişir. İçinde yaşayan insanlar zevk alır. Tabi bakılırsa, bakılmazsa tarihin tozlu raflarına kalkar. Bizim Afyon’da gördüğümüz birlik dirlik ve işler iyi gidiyor” dedi.

“MISRİ MAHALLESİNDE YENİDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLAYIN”

Mısri Mahallesi’nde yapılması planlanan ancak başarılı olunamayan kentsel dönüşüm projesine de değinen Özhaseki: “İstanbul’da kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz, çıkıyorlar ‘efendim sizin bu yaptığınız kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm’ diyorlar. Dedim ki Cumhuriyet Halk Partililer (CHP) sizden rica ediyorum 200-300 belediyeniz var ne olur kentsel dönüşüme başlasınlar. Ama Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmasınlar istemiyoruz. Bunsan siz rantsal dönüşüm yapıyorsunuz diyerek kaçamazsınız. Söyleyin de belediye başkanlarınız bir an önce başlasınlar dedim. Her türlü desteği vermeye hazırım. Bakanlıkta bir ağabeyleri oturuyor diye düşünsünler ve gelsinler. Yeter ki kentsel dönüşüme başlasınlar ve yeter ki evlerimizi depreme hazır hale getirsinler. Sonuna kadar destek, hadi buyurun hodri meydan. Ama ne yazık ki yok. Ama burada (Afyonkarahisar’da) mani olunan bir bölüm var ben de biliyorum. Kimler mani oluyorsa vebaldeler. Lütfen yeniden başlayın. Burayı yeniden ihya edelim” >>MEVLÜT TINAS

Editör: İbrahim Artıç