1860 - Dünyada İlk Kez Bir Ses Kayıt Altına Alındı
Ses teknolojilerinde çığır açan bu gelişme, Fransız mucit Édouard-Léon Scott de Martinville’in icadı olan fonotograf ile gerçekleşti. Scott, insan sesini kaydedebilen bu cihazla tarihte ilk kez sesin izlenebilirliğini sağladı. Bu gelişme, modern müzik kayıt teknolojisinin de öncüsü oldu.


1932 - Türkiye'nin İlk Kadın Hakimi Mürüvvet Hanım Göreve Başladı
Cumhuriyet’in kadınlara verdiği hakların bir yansıması olarak Mürüvvet Hanım, Adana’da hakimlik görevine atanarak tarihe geçti. Bu atama, kadınların hukuk sisteminde yer almasının önünü açan önemli bir adım oldu.


 1936 - İstanbul Telefon Şirketi Devlet Tarafından Satın Alındı
Türkiye'deki iletişim altyapısının millileştirilmesi adına büyük önem taşıyan bu adımla birlikte İstanbul Telefon Şirketi devletin kontrolüne geçti. Bu sayede telefon hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve denetimi kamu eliyle sağlanmaya başlandı.


1940 - Nazi Almanyası Danimarka ve Norveç'i İşgal Etti
II. Dünya Savaşı kapsamında Almanya, stratejik öneme sahip İskandinav ülkeleri Danimarka ve Norveç’i işgal ederek savaşın Avrupa'daki seyrini değiştirdi. Bu işgaller, Nazi Almanyası'nın güç gösterisi ve savaşın yayılmasının önemli bir parçası oldu.


1945 - Türkiye'de İlk Yerli Ampul Üretimi Başladı
Türkiye sanayisi açısından önemli bir gelişme olan yerli ampul üretimi, elektrifikasyon sürecini destekleyerek ülkenin enerji bağımsızlığına katkı sağladı. Bu üretimle birlikte ithalata olan bağımlılık azalmaya başladı.


 1945 - Königsberg Kuşatması Sona Erdi
Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na karşı yürüttüğü Königsberg Kuşatması sona erdi. Doğu Prusya’nın başkenti olan bu şehirdeki zafer, Sovyetlerin savaşın sonlarına doğru Batı’ya doğru ilerleyişinin simgelerinden biri oldu.


 1952 - Orhan Hançerlioğlu, Şehir Tiyatroları Müdürlüğüne Atandı
Daha önce İstanbul Emniyet Üçüncü Şube Müdürü olan Orhan Hançerlioğlu, kültürel alanda yeni bir göreve getirilerek İstanbul Şehir Tiyatroları Müdürlüğü görevine başladı. Bu atama, sanat ile bürokrasinin kesiştiği ilginç örneklerden biri olarak kayıtlara geçti.


 1957 - Süveyş Kanalı Yeniden Gemi Trafiğine Açıldı
1956 yılında yaşanan Süveyş Krizi sonrası batıklarla dolan kanal, 1957’de temizlenerek yeniden uluslararası deniz taşımacılığına açıldı. Kanalın açılması, dünya ticaret yolları açısından hayati öneme sahipti.


 1953 - İlk 3 Boyutlu Film Gösterime Girdi
“Mumyalar Müzesi” (House of Wax) adlı film, Warner Brothers tarafından sinema tarihinin ilk üç boyutlu yapımı olarak izleyiciyle buluştu. Bu yenilik, sinema teknolojisinde devrim yarattı ve yeni bir çağın başlangıcını temsil etti.


 1958 - Ulus Gazetesi Üçüncü Kez Kapatıldı
CHP'nin resmi yayın organı olan Ulus gazetesi, Ankara Milletvekili Bülent Ecevit'in yazdığı bir makale nedeniyle üçüncü kez kapatıldı. Bu olay, basın özgürlüğü ve siyaset ilişkisi açısından dönemin tartışmalarına ışık tuttu.

14 Nisan tarihte bugün neler oldu? 14 Nisan tarihte bugün neler oldu?


1967 - Boeing 737 İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi
Bugüne kadar 10 binden fazla üretilen ve dünyanın en çok tercih edilen yolcu uçaklarından biri olan Boeing 737, 1967 yılında gökyüzüyle ilk kez buluştu. Bu model, hava taşımacılığında adeta bir ikon haline geldi.


 1969 - İlk Concorde Uçağı İngiltere’de Uçtu
Ses üstü hızlara ulaşabilen Concorde uçağının İngiltere’de üretilen ilk prototipi, başarılı bir şekilde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu uçuş, havacılıkta yeni bir dönemin kapısını araladı.


 1979 - Türkiye'de İlk Kıkırdak Nakli Yapıldı
Tıp alanında bir ilke imza atılarak, Türkiye’de ilk kez bir hastanın kulağına kıkırdak nakli gerçekleştirildi. Bu gelişme, plastik ve rekonstrüktif cerrahi alanında öncü adımların habercisi oldu.


 1982 - Anıtkabir, Genelkurmay'a Bağlandı
Anıtkabir Müdürlüğü, bu yıl itibarıyla doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Anıtkabir Komutanlığı’na devredildi. Bu değişiklik, Anıtkabir’in resmi ve askeri protokoldeki yerini güçlendirdi.


 1985 - Alparslan Türkeş Tahliye Edildi
12 Eylül Darbesi sonrası kapatılan MHP’nin Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 4,5 yıl süren tutukluluğun ardından serbest bırakıldı. Bu tahliye, Türk siyasetinde önemli yankılar uyandırdı.


 1991 - Gürcistan, Sovyetler Birliği'nden Bağımsızlığını İlan Etti
Yapılan halk oylaması sonucunda Gürcistan, Sovyetler Birliği’nden ayrılma kararı aldı. Bu adım, SSCB’nin çözülme sürecinde dönüm noktalarından biri oldu.


 1991 - İstanbul’da Kundaklama: 33 Yunan Turist Hayatını Kaybetti
Paskalya için İstanbul'a gelen Yunan turistleri taşıyan otobüs, Vezneciler’de bir şahıs tarafından kundaklandı. Olayda 5’i çocuk toplam 33 kişi yanarak yaşamını yitirdi. Türkiye ve Yunanistan arasında büyük üzüntüye neden olan bu trajedi, güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.


 2003 - ABD'nin Irak İşgalinde Bağdat Düştü
ABD önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından başlatılan Irak işgali kapsamında Bağdat, kısa sürede ele geçirildi. Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle Orta Doğu’da uzun yıllar sürecek siyasi ve toplumsal değişimlerin temeli atıldı.


 2011 - Hollanda’da Alışveriş Merkezine Silahlı Saldırı: 6 Ölü
Amsterdam’a 33 km mesafedeki Alphen aan den Rijn kentindeki Ridderhof Alışveriş Merkezi’nde bir kişi, rastgele ateş açarak 6 kişiyi öldürdü. Hollanda’da büyük yankı uyandıran saldırı, güvenlik önlemlerinin arttırılmasına neden oldu.