Manisa’da yaklaşık 10 yıl aradan sonra Türkiye’de nadir görülen kara leylek (Ciconia nigra) yeniden görüntülendi. Manisa'nın en büyük sulak alanı olan Marmara Gölü'nün kuruması sonucu göçmen kuşların yeni adresi, Spil Dağı eteklerindeki Sülüklü Göl oldu. Bahar mevsimiyle birlikte göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaya başlayan gölde, kara leyleğin yanı sıra nadir görülen saztavuğu ve sakarmeke gibi türler de gözlemlendi.
Geçtiğimiz yaz Sülüklü Göl, sıcak havalar ve yağış azlığı nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin su takviyeleriyle gölün kurtarılması sağlandı. Marmara Gölü’nün kurumasının ardından ise göçmen kuşlar, rotalarını Sülüklü Göl’e çevirdi.
Kara leylek, sazlık alanlarda avlanırken, kırmızı uzun gagası, ince boynu, zarif yapısı ve 1,5 metre kanat açıklığıyla dikkat çekti. En son 10 yıl önce Akhisar ve Gölmarmara çevresinde görülen kara leylek, göl üzerinde süzülerek bölgeden ayrıldı.
Sülüklü Göl’de ayrıca saztavuğu ve sakarmeke kuşları da gözlemlendi. Saztavuğu, kırmızı gagası, sarı bacakları ve koyu tüy yapısıyla dikkat çekerken; sakarmeke ise siyah gövdesi, beyaz gagası ve su üzerindeki kendine has uçma biçimiyle ilgi çekti. Uzmanlar, bu türlerin bölgede tekrar görülmesinin sulak alanların korunmasının önemini bir kez daha vurguladığını belirtti.